Dziś jest: Piątek 25 stycznia 2013, imieniny: Pawła i Miłosza

GOK

GOK

Gminy partnerskie

saint rieix

britz chorin

zagórz

Obsluga techniczna
ALFA TV

2009-12-15 16:10:56

Smaki bożonarodzeniowe

Z inicjatywy Terenowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Koszalinie ZODR Barzkowice, przy dużym wsparciu Domu Kultury w Będzinie 8 grudnia br. odbyła się II edycja gminnego konkursu pn. „Kulinarne Dziedzictwo w potrawach bożonarodzeniowych”. Na konkurs zgłoszono ponad 30 potraw związanych z tradycją Świąt Bożego Narodzenia (kapusta z grochem, makiełki, śledzie i ryby pod różnymi postaciami). Były też słodkości, królowały makowce, serniki, pierniki i inne wypieki. 5-cio osobowa komisja pod przewodnictwem Danuty Lebiody -z-ca Dyrektora Zachodniopomorskiej Izby Rolniczej przyznała nagrody: I miejsce dla Stowarzyszenia „Lepsze Jutro” z Będzina za „śledzia pod pierzynką”, II miejsce dla Katarzyny Rutkowskiej z Warnina za „pstrąga faszerowanego sosem”, III miejsce dla Urszuli Krakowiak za „zupę grzybową z kluseczkami”. Wysoka jakość prezentowanych potraw spowodowała, że komisja postanowiła przyznać jeszcze 5 wyróżnień dla: sołectwa Mścice za „gulasz świąteczny z zacierką”, Anny Jadłowskiej z Jamna za „tort świąteczny”, świetlicy wiejskiej ze Strzepowa za „pierożki z rybą wędzoną”, dla Danuty Dziubińskiej z Będzina za „ tort jarzynowo-rybny”, dla Domu Kultury w Będzinie za „ciasto marcepan” i „kompot z suszu”. Pozostali uczestnicy otrzymali nagrody za udział w konkursie. Fundatorami nagród dla zwycięzców był: Urząd Gminy w Będzinie, Rada Nadzorcza Pomorskiego Banku Spółdzielczego Oddział w Będzinie, Elżbieta Góral – radna Rady Powiatu w Koszalinie. Słodki poczęstunek dla wszystkich uczestników i gości tej przedświątecznej imprezy przygotowała piekarnia „Bajgiel” z Będzina. Muzyczną oprawę zapewnił zespół ludowy „Popowianie” z Popowa. Impreza przebiegła w świątecznym i radosnym nastroju.
 
Florystycznie na Boże Narodzenie
14 grudnia br. w Gminnej Bibliotece w Będzinie odbył się pokaz florystyczny przygotowania stroików świątecznych. Organizatorem pokazu był Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach Oddział w Koszalinie. Pokaz prowadziła Anetta Kolanek, w tworzonych kompozycjach zwracała uwagę na możliwości wykorzystania naturalnych surowców pozyskiwanych z pól, ogrodów i lasu. Pokaz wzbudził duże zainteresowanie uczestników.


+ dodaj swoją opinie
Autor:
E-mail:
Treść:
Wpisz kod:   

Komentarze są własnością ich twórców.
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Dodał kasia rutkowska
2010-01-04 20:32:01
II miejsce dla Katarzyny Rutkowskiej z Barnina za;Pstrąga faszerowanego pieczarkami z sosem;POZDRAWIAM:)